Kalmarbloggar

måndag 22 september

Jag heter Linus Wansland. Jag är 37 år, gift, har två barn och hunden Ebbe.

Jag jobbar som marknadsassistent på Hushållningssällskapet i Kalmar. 

När tillfälle ges gillar jag att lira spel av olika slag. Det kan vara datorspel, rollspel eller brädspel. Crossfit är något som på senare tid också blivit ett intresse, tack och lov.

Hur kom det sig att du började med Crossfit? 

Min idrottsliga bakgrund sträcker sig långt bak och över ett antal olika sporter. Fotbollen blev dock det som jag fastnade lite längre i. Jag la slutligen skorna på hyllan efter en svårläkt skada. Tiden gick med endast någon spontan löparrunda, innebandy med polare och armhävningar på vardagsrumsgolvet då och då som motion. Problemet var att det inte fanns någon kontinuitet i det hela.

Efter att ha lånat på min ungdoms tro om evigt liv lite för länge fyllde jag 30 och då var det slut på sötebrödsdagarna. Magsäcken lossnade sakta men säkert från ryggraden och helt plötsligt var jag i usel form. Jag kände inte igen mig själv. Jag behövde hitta något som både var roligt, utmanande och gav goda resultat. Som ett Kinderägg ungefär. Testade lite korpfotboll vilket var väldigt roligt men gav utöver det inget annat än sträckningar och en mindre nöjd fru då tiderna inte var till gagn för familjelivet. Traditionella gym funkade inte heller för mig. Kände aldrig att jag utvecklades vilket kan ha att göra med att jag tyckte det var för tråkigt att ens gå dit. Jag säger inte att det är dåligt, jag säger bara att det inte funkade för mig.

Senare fick jag möjlighet att haka på ett så kallat prova-på-pass i Crossfit i de gamla lokalerna vid Adtranz i Kalmar. En ny grej som såg rätt kul ut. Där fick vi prova bl.a kippade pullups (pulllups med sving som ser roliga ut) och sen slita ont i roliga lagövningar. Då fick jag definitivt, svart på vitt, veta hur dålig form jag var i. Fick mersmak men tyckte det var lite dyrt och det hela rann ut i sanden ett par månader. Idag vet jag bättre än att kalla det dyrt förresten. Man får en personlig tränare fast man är fler som tar del av instruktionerna. Typ. Och förresten; hur värderar man god hälsa?

Till slut bestämde jag mig ändå för att testa igen. Jag hoppade på en baskurs och det var där som resan började. Jag var inte helt fast, det skulle dröja kanske tre månader innan jag faktiskt kände en längtan att träna mer, att se det som något jag tyckte var roligt och inte ett måste. Jag är ju en bollkille i grund och botten och förmodligen därför lite mer svårflörtad vad gäller träning utan boll. Hur som helst, med tiden kom resultaten. Jag tightade upp kroppen, blev starkare, smidigare samtidigt som jag orkade mer och fick bättre teknik. Och dessutom lärde man känna de andra lite som körde samma pass, ofta i parövningar där man pushar varandra. Man gick igenom allt slit tillsammans vilket förbrödrar på ett sätt tror jag. Jag står än idag med skräckblandad förtjusning inför varje pass som står på den vita tavlan i boxen.

(Box = Crossfitgym på Crossfitspråk)

Vad är ditt bästa crossfit-minne? 

När jag insåg att jag blev en gladare man, pappa, medmänniska och mer produktiv efter träningen.

Eller när jag efter en testvecka insåg att jag kunde marklyfta två gånger min egna vikt. Det var rätt gött också. 

Vilken övningar tycker du minst om och varför?

Wallballs! – övning där du ska kasta en medicinboll högt upp mot en vägg för att sedan ta emot den samtidigt som du gör en knäböj. Ofta kopplad till fler än en repetition. Fysikens lagar är icke förhandlingsbara. Kombinationen av att kasta tung boll högt ihop med själva nedkomsten av tung boll som mina tunna armar ska ta emot ger upphov till en viss existensiell ångest. Men jag tänker att det är just den övningen jag behöver träna mer på. På månen.

Vad har du för tips för de som funderar på att börja med crossfit?

Fundera istället på vad du ska göra om du inte börjar med crossfit. Vad än beslutet blir så rör på kroppen! Vi är skapta för just det. Dessutom får du förmodligen en bättre kosthållning på köpet eftersom du inser att det påverkar din träning en hel del. Jag vill inte träna röven av mig för att i nästa ögonblick dra till närmsta pizzeria och käka ett halvkilo deg och ost. Och missförstå mig rätt här, jag äter pizza, kebab, hamburgare, dricker öl, sprit osv. Men inte lika frekvent som tidigare. Jag feströkte ibland innan jag började med crossfit. Visst kan jag ta en cigg på en fest nu också men jag vet att kommer få lida för det på träningen sen. Definitivt. Jag ser idag träningen som en investering i livskvalitet. Något jag inte fattade i ungdomens glada dagar. Klyschigt, absolut men förutsättningarna blir ju inte sämre i alla fall? Jag anser mig nu ha god hälsa vilket måhända är ett subjektivt påstående men jag vet att jag är i bättre form än tidigare. Är du rädd för snacket om att man skadar sig lätt i Crossfit? Ja, du kan skada dig om du inte lyssnar noga på vad coacherna säger. Om du är för ivrig i en övning som du inte riktigt behärskar. Men du har själv ett ansvar att se till att du inte utsätter din kropp för det. Du får däremot de rätta verktygen av coacherna för att förhindra just det. Så åter igen, lyssna noga och ta det lite lugnt i början.Jag älskar att komma till ett pass där det alltid finns en duktig coach som ger gruppen instruktioner om vad man ska göra och hur man ska göra det. Allt efter ett noga planerat sexveckorsschema. Med andra ord Jag behöver inte tänka själv. I get the all inclusive deal. And I like it.Det är den roligaste formen av styrke-, uthållighets-, gymnastik-, bla bla bla-träning som JAG provat.

Jäklar vad mycket jag skrev. Och mer finns det egentligen. Det finns ett uppdämt behov för mig att snacka om det här märker jag. Men jag vet att det bottnar i en stolthet, en stolthet i att jag i över ett års tid utövat det här frekvent. Jag får bita mig i fingrarna varje gång jag träffar släkt och kompisar för att inte ge utdragna lektioner i Crossfit.

Från bloggen:

CrossFit Kalmar - Utmana dig själv, träna med oss!

söndag 21 september

Ja kära vänner, då var det dags för ännu ett inlägg med recept.
Jag gör alltid mina mousser från grunden och använder mig helst av färska bär och frukter. Många använder sig av diverse godis till sina tårtfyllningar men jag måste nog ändå säga att en egengjord bärmousse slår dessa söta fyllningar när som helst!
Det är inte svårt att göra mousse till tårta och jag rekommenderar det absolut.
Fyllningarna ni kan läsa om här nedan räcker till ett lager i en tårta på 20-25 cm.
Kombinera gärna en lite syrlig fyllning som tex hallonmousse med en söt som mjölkchokladmousse. Då möts sött och syrligt i ljuv harmoni!

Dessa mousser innehåller gelatin. Vill du använda något som är helt vegetabiliskt så kan du byta ut det mot Agar agar. Det kan du läsa mer om HÄR

Hallonmousse 
(kan bytas ut mot blåbär, jordgubb, björnbär)
250 g hallon, frysta3 dl grädde2 tsk vaniljsocker3-4 gelatinbladev. 2-3 msk socker (om du vill ha en sötare mousse)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.Koka upp hallonen tillsammans med en skvätt vatten. Låt dem koka tills de blir mos. Ta av dem från värmen.Lyft upp gelatinbladen lägg dem i hallonmoset. Rör om tills de har smälts och blandats i moset.Vispa grädden.När hallonmoset svalnat helt så vänder du ner det i grädden och blandar ordentligt. Ställ i kylskåp i ca 3-4 timmar.

Skogsbärsmousse
225 g blandade bär; hallon, blåbär, björnbär
3 dl grädde
3-4 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker
ca 3 msk socker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp bären tillsammans med vaniljsocker och socker. Ta av dem från plattan och låt dem svalna något.
Krama ur gelatinbladen och lägg dem i bärmoset. Rör runt lite så att de smälter och blandas runt.
Vispa grädden.
När bärmoset svalnat helt vänder du i det i den vispade grädden. Blanda ordentligt.
Låt stå i kylskåp i några timmar tills dess att moussen stelnat.

Mangomousse
250-300 g färsk eller fryst mango
3 dl grädde
3 gelatinblad
1/2 dl socker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga i fem minuter.
Hacka mangon i mindre bitar. Koka upp den med en liten skvätt vatten samt sockret. Mixa den därefter tills den blir en slät puré. Värm upp den om den svalnat och lägg ner gelatinbladen.
Blanda tills gelatinet smält. Låt purén svalna helt.
Vispa grädden och blanda därefter ner mangopurén.
Låt stå i kylen några timmar innan du fyller tårtan med den.


CitronmousseSaft av 3 citroner150 g strösocker2 1/2 dl vatten3 gelatinblad3 dl vispgrädde
Koka upp citronsaft med socker o vatten tills sockret har löst sig. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, krama efter 5 min ur bladen o vispa ner dem i den varma citronlagen. Ställ ner kastrullen i iskallt vatten o vispa med jämna mellanrum tills citronblandningen är helt kall. Vispa grädde o vänd ner i citronblandningen. Låt stå i kylen ca 3-4 timmar.
Limemousse2 dl vispgrädde1 dl creme fraiche1 dl matlagningsyoughurt0,75 dl socker1 tsk rivet limeskal0,5 dl limesaft (ca 2-3 limefrukter)3 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter.Vispa creme fraiche, youghurt och socker tills sockret löst sig.Häll limesaften i en kastrill och värm upp det. Lägg därefter i gelatinbladen och rör tills de smält. Låt det svalna något.Rör ner det i youghurtblandningen och vänd sedan ner grädden. Låt stå några timmar innan du fyller tårtan.
Passionsfruktsmousse4 passionsfrukter3 dl grädde 2 msk grädde2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet i en kastrull tillsammans med sockret. Koka upp fruktköttet, ta av det från plattan och låt svalna lite men ej helt. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i fruktköttet. Rör om så det blandas ordentligt.Vispa upp grädden (ej för hårt). När fruktmoset svalnat HELT vänder du ner det i grädden och blandar ordentligt. Låt stelna i kylen ett par timmar innan du fyller din tårta.
Päronmousse1 burk päronpuré (finns vid barnmatshyllan)1 msk koncentrerad päronsaft3 dl grädde3 msk socker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.Värm päronpurén och saften, den ska dock ej koka. Blanda sedan ner gelatinbladen i purén och låt dem smälta. Låt blandningen svalna helt.Vispa upp grädden och blanda sedan ner päronblandningen.Låt stå i kylen några timmar innan du fyller din tårta.
Lingonmousse225 g lingon (frysta eller färska)3 dl grädde1 dl socker3 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga i fem minuter.Koka upp lingonen med en liten skvätt vatten samt sockret. Mixa dem därefter tills det blir en slät puré. Värm upp den om den svalnat och lägg ner gelatinbladen.Blanda tills gelatinet smält. Låt purén svalna helt.Vispa grädden och blanda därefter ner lingonpurén.Låt stå i kylen några timmar innan du fyller tårtan med den.
Vaniljmousse2dl creme fraiche2 dl färdig vaniljsås1/2 dl socker1 /2 tsk vaniljsocker3 gelatinblad2 dl vispad grädde
Rör ihop creme fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker.Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten o smält det sedan i en kastrull.Rör ner gelatinet i vaniljröran.Vispa grädden hårt och vänd ner i den avsvalna vaniljröran.
Låt stå över natten övertäckt i kylen.
Vit chokladmousse (går att bytas ut mot mörk choklad)100 g vit choklad2,5 dl grädde1/2 gelatinblad
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Vispa 2 dl av grädden (inte för hårt) och koka upp resten. Hacka chokladen fint och häll sedan över den kokta grädden över och rör till en slät massa. Lägg i gelatinet (krama inte ur det) och rör tills det är smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och låt stelna i kylen ett par timmar innan du fyller din tårta.
Mjölkchokladmousse100 g mjölkchoklad2,5 dl grädde1/2 gelatinblad
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Vispa 2 dl av grädden (inte för hårt) och koka upp resten. Hacka chokladen fint och häll sedan över den kokta grädden över och rör till en slät massa. Lägg i gelatinet (krama inte ur det) och rör tills det är smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och låt stelna i kylen ett par timmar innan du fyller din tårta.
Lakritsmousse (fluff) 3 dl grädde100 g lakritsgodis, tex Kickeller lakritsbåtar
Häll grädden i en kastrull. Dela godiset i mindre bitar och lägg ner det i grädden.Värm grädden tillsammans med godiset under upprörning. Det ska INTE koka, då förstörs fluffet.När godiset har smält, häll upp blandningen i en bunke och låt svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå i minst fem timmar.När blandningen stått tillräckligt länge i kylen så vispar du upp den till ett hårt fluff.
Jordgubbsmousse fri från mjölkprotein250 g jordgubbar, färska eller frysta3 dl Alpro soya (grädde), vispbar2 tsk vaniljsocker3 gelatinbladev. 2-3 msk socker (om du vill ha en sötare mousse)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.Koka upp jordgubbarna tillsammans med en skvätt vatten. Låt dem koka tills de blir mos. Ta av dem från värmen.Lyft upp gelatinbladen lägg dem i jordgubbsmoset. Rör om tills de har smälts och blandats i moset.Vispa grädden.När jordgubbsmoset svalnat helt så vänder du ner det i grädden och blandar ordentligt. Ställ i kylskåp i ca 3-4 timmar.
Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - http//:stheavenstreet.blogspot.com

Från bloggen:

St Heaven Street

söndag 21 september
Ja kära vänner, då var det dags för ännu en tårta. Denna gången med söta Nicke Nyfiken. Han fick alldeles för många ballonger så han steg till skyn och fick sitta och dingla med fötterna på sitt lilla moln!
Tårtan är gjord på vaniljbotten och fylld med hallonmousse och skogsbärsmousse. Den är täckt med marsipan och dekorationerna är gjorda av sugarpaste.
Vill du lära dig hur man gör en söt apa som tårtdekoration så kan du kolla HÄR där det finns en tutorial på grunden på den.
Recepten på mousserna hittar du längre ner i inlägget.


Hallonmousse
250 g hallon, frysta3 dl grädde2 tsk vaniljsocker3 gelatinbladev. 2-3 msk socker (om du vill ha en sötare mousse)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.Koka upp hallonen tillsammans med en skvätt vatten. Låt dem koka tills de blir mos. Ta av dem från värmen.Lyft upp gelatinbladen lägg dem i hallonmoset. Rör om tills de har smälts och blandats i moset.Vispa grädden.När hallonmoset svalnat helt så vänder du ner det i grädden och blandar ordentligt. Ställ i kylskåp i ca 3-4 timmar.

Skogsbärsmousse:
225 blandade bär; hallon, blåbär, björnbär
3 dl grädde
3 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker
ca 3 msk socker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp bären tillsammans med vaniljsocker och socker. Ta av dem från plattan och låt dem svalna något.
Krama ur gelatinbladen och lägg dem i bärmoset. Rör runt lite så att de smälter och blandas runt.
Vispa grädden.
När bärmoset svalnat helt vänder du i det i den vispade grädden. Blanda ordentligt.
Låt stå i kylskåp i några timmar tills dess att moussen stelnat.PS; du vet väl att Stheavenstreet även finns på Facebook? Där kan du ta del av både tävlingar, steg-för-steg och annat kul. Klicka HÄR så hittar du dit!

Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - http//:stheavenstreet.blogspot.com

Från bloggen:

St Heaven Street

söndag 21 september

Idag är var Alice bjuden på kalas på Leos lekland. Jag, Julia och Lucas passade på att vara där och leka under tiden.

Stor dag för Lucas idag, då han på morgonen plockade ihop sina nappar helt själv i en plastpåse. Han sa att han ska ge dem till Leo (på bilden nedan ser ni att Leo fått napparna som han har i sin hand).
Blir ju spännande att se om han kan sova ikväll med bara snutten, utan nappen…

söndag 21 september
Choklad- & jordnötsmuffins

4 ägg
0,75 dl sötningsmedel (ICA´s Stevia strö)
125 g smör
100 g Philadelphiaost
1 dl vispgrädde
75 g  osötat jordnötssmör
1 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
50 g jordnötter
50 g mörk choklad (80%)

Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret och låst svalna
Vispa äggen vitt och pösigt, tillsätt sötningsmedlet efter hand.
(Enklaste sättet att få äggen fluffiga)
Mät upp alla torra varor i en skål och alla våta varor i en annan skål.
Hacka choklad o jordnötter och ställ åt sidan.
Häll i de våta varorna i äggblandningen och se till att det blandas väl. Gör sedan samma sak med de torra varorna. Tillsätt sist hackad choklad och jordnötter.
Fyll valfria muffinsformar till 3/4 – ju större formar desto högre halt av kolhydrater och vice versa. Jag valde att använda mig av en silikonform från Tupperware. 
I den lilla gropen la jag en jordnöt och fyllde sedan på med smet.
Det går ganska fort att baka i denna form, ca 7 minuter. Det tar något längre tid i vanliga muffinsformar, mellan 10 – 15 minuter beroende på storlek.
Provstick för säkerhetsskull!

För att lyxa till det doppade jag dom små bakverken i lite smält choklad utblandat med lite kokosfett.

 

 


Kolhydrater i en sats:
Det som innehåller kolhydrater är Philadelphiaost – 4 kh, vispgrädde – 3 kh, jordnötssmör – 12 kh, mandelmjöl – 2 kh, pofiber – 3 kh, bakpulver – 3 kh, kakao – 3 kh, jordnötter – 7 kh, 80%-ig choklad – 10 kh = totalt 47 kh

Ju mindre muffins desto mindre kh per bit!

Kram Karin

Från bloggen:

Bagerskan.se

söndag 21 september

Bjuder på början till Före/Efter-bilder idag men som synes i helt olika ljus, tagna vid helt olika tidpunkter på dagen. Poängen är i alla fall att tapeter nu börjat komma upp på väggarna på övervåningen och att det blir så nypa-sig-i-armen-bra att älsklingen och jag inte kan prata om så mycket annat. Hur fint det är. Hur fint det kommer att bli. Hur nöjda vi känner oss.

Valet föll ju slutligen på nyansen Silver White ur Boråstapeters Pigment-serie och det är vi glada för. Att se kontrasterna mellan de nymålade vita snickerierna och den lätt gråvita nyansen är väldigt glädjande. Liksom att inse att nyansen Bright White, som valet stod mellan, hade blivit för vit för ögonen att vila på i dessa ljusa, ljusa rum.

Nej, vi är superdupernöjda och inte ens insikten om att de nyinköpta, vita, taklisterna hade en helt annan vit nyans än den vi målat övriga snickerier med och att de därmed skulle behöva målas lite kvickt på lördagskvällen kunde få våra mungipor att peka nedåt. Kalas är ordet!

Tack mamma för hjälpen med allt måleri, tack pappa för hjälpen med underarbete och tapetsering och tack svärmor och svägerska för den fantastiska inflyttnings-/födelsedagspresenten. Tacksamheten sådana här dagar når liksom nya höjder, ni är fantastiska!

Foto: Sarah Andersson

Från bloggen:

Inspiration & Inredning

söndag 21 september

Idag när vi vaknade upp så var det alldeles dimmigt ute och hösten hängde i luften. Det luktade blöta löv och de varma vindarna började bli kalla och råa istället. Vi bor på en ö som är omringad av vatten åt olika håll och det är nästan så att man kan känna av säsongerna ännu mer här. Så vad gör man första dagen på en lång, mysig och mörk höst? Tänder en brasa och gör varm choklad. Tar fram filten och myser i soffan med en bra bok eller film. Så väldigt skönt att få vara inomhus utan att ha dåligt samvete, att bara vara hemma och pyssla utan att känna att en måste gå ut.

Och den varma chokladen får man ett lyckorus av och gör vem som helst gladare. Till en kopp så brukar jag värma två dl mjölk sedan vispar jag i två teskedar kakao och två teskedar socker tills det blir lagom varmt. Världens enklaste recept. Toppa med marshmallows eller grädde och så har du börjat söndagen på bästa möjliga sätt. Hoppas ni får en underbar söndag!

The post Den varma chokladen appeared first on Bonjour Vintage.

Från bloggen:

BONJOUR VINTAGE!

söndag 21 september
Runrig är ett av Skottlands bästa band. Jag har lyssnat på dem i 30 år, men tyvärr ännu aldrig sett dem live.

Några av mina favoritlåtar är Loch Lomond, Protect and Survive, Every River, Dance Called America, Hearts of Olden Glory, Pride of the Summer, Tear Down This Walls och Amazing Things.

Här Dance Called America


lördag 20 september
Idag har vi varit i Söderköping och firat min kusin som har fyllt 5 år. Innan vi åkte dit så åkte vi en sväng till Norrköping eftersom det är så nära och käkade lunch. Var inte direkt någon stad jag fastnade för men hittade ett par dösnygga skor och ...

Från bloggen:

Hilda Rehn

lördag 20 september

vi spenderade alltså dagen på liseberg och trots att jag sitter här med en axel som har gått halvt i lås, byxor som är trasiga och solglasögon som gick sönder så måste jag säga att jag är väldigt nöjd med dagen. det är nämligen så att jag är två kilo m&m rikare, har våfflor i magen och ett glas vin framför mig. kan man begära mer?

hur eller hur. ”tuff” som jag är så skulle jag ju självklart åka Atmosfear med killarna och Zara. fritt fall alltså. 90 meter upp i luften. jag säger bara en sak och det är att jag aldrig aldrig aldrig gör det igen. i alla fall inte innan jag går på liseberg nästa gång…. hmpf. uppskjutet var däremot inte så hemsk som jag kom ihåg den. piece of cake. radiobilarna åkte jag också och det var flera år sedan jag gjorde det senast. åh så roligt! sammanfattningen av dagen är att det var så himla skönt att känna sig som ett barn igen. att gå omkring på en nöjespark. spela lite spel. vinna lite. åka berg-och-dal-banor. att gå runt i en värld där allt är precis som det ska vara – mer sådant åt folket!

nu ska jag däremot fortsätta att titta på homeland. vi har några avsnitt att ta igen innan säsongspremiären går av stapeln om två veckor.

Från bloggen:

Emmys Värld