Kalmarbloggar

fredag 31 oktober
Makeup sålde alla sina ögonskuggor för endast 100 kr styck så fick med mig den här hem igår. Den är lite brungrå och passa till både bruna och svart/grå sminkningar.

Från bloggen:

Hilda Rehn

fredag 31 oktober
Var lite uttråkad så passade på att göra en sminkning med en ny ögonskugga jag gjorde igår. Blev ändå hyffsat nöjd faktiskt. Blev en lite mer "skarp" feeling då jag gjorde en vinge som ni ser på de översta bilderna. Passade rätt bra med en stram toffs ...

Från bloggen:

Hilda Rehn

fredag 31 oktober


Förra lördagen hade jag och björnen en härlig heldag tillsammans. Vi började med att trampa runt en sväng på matmarknaden. Det var mest engelska och franska köket representerat, men guttans nog hade de ett italienskt stånd också. Vi köpte med tre goda korvar, sedan drog till Hansa City. Vi skulle mest bara kolla lite dimmers och jag skulle köpa ett par byxor att jobba i, men vi kunde såklart inte låta bli att köpa med oss lite möbler hem från Ikea. Och, efter att björnen fixat en stund så var det klart: vår nya egna lilla återvinningshörna. Checka in detta: 
Före.

Efter. 

Sjukt snyggt, eller hur! :D Ni vet ju alla hur man blir blind för hur stökigt fult något kan vara, om man bor i det ett tag. Tur vi vaknade till liv om detta. Dessutom satte björnen in extra ljus vid den bortre köksbänken. Där fanns inget ljus tidigare och vi tyckte det behövdes för att ge köket lite extra kitsch. Trivs så mycket mer i vårt fina kök nu, det känns varmare och mysigare.
Förresten har jag fått tillbaka min första tenta i antikens historia äntligen, det var på tiden. Så skönt att ha på print att man är på rätt väg med sitt andraämne. Nästa vecka är det dags att kicka ass på tentan rörande medeltiden. Håll en tumme eller två för mig ;)
/L

Från bloggen:

Hos Nilsson

fredag 31 oktober
Somliga tycker bättre om att vara bakom kameran än framför vilket resulterar i att det är sjukt svårt att hitta en seriös bild för sitt CV. Filip har nog närmare tusen bra bilder att välja mellan medan än själv typ hatar att vara med på bild. Här kommer ...

Från bloggen:

På rätt sida av vägen, förhoppningsvis

fredag 31 oktober

Vi inleder med enorma konstraster i Henriks vardag. Vikten av att som spelare ha andra intressen än fotboll. Samtal om döden. Henrik är oväntat förberedd och har med sig urklipp från tidningar och avhandlingar. Genus och omklädningsrum. Vuxenmobbning mot nya regeringen. Kokain på Larmtorget i Kalmar. Martins möte med Olof Lundh och jämförelsen mellan Riche och Kallskänken. Henrik gör en till det närmsta bedrövligt inslag till att spela mäklare.

Från bloggen:

Martin Nilsson bloggar mycket gutt!

fredag 31 oktober
Nu på lovet har väl mina frukostar varit sådär. Har fuskat lite från de jag borde äta. Fast inte för att filmjölk, fibreknäcke och ett ägg är direkt onyttigt. Älskar att kunna sitta i sängen och bara njuta av frukosten! Igår var en mindre rolig dag på ...

Från bloggen:

Hilda Rehn

fredag 31 oktober


… man kan använda majonnäs som hårinpackning?

Den innehåller en massa nyttigheter som ägg, olja och vinäger och tillför därmed näring, glans och volym. Perfekt för hår som är torrt och skadat. Gör inpackningen en dag när du vet att du inte kommer att gå ut, oljorna som sitter kvar i håret kommer att fortsätta att vårda håret tills du tvättar det med schampo. Lukten av majonnäs försvinner ganska fort.

1 dl majonnäs
½ dl olivolja
3 st. äggulor

Blanda ingredienserna i en skål. Gärna rumsvarm majonnäs, om inte kan du micra den i några sekunder. Massera in inpackningen i hela håret ta gärna extra mycket på topparna. Täck håret med en duschmössa och linda sedan en handuk över mössan så att det inte blir kallt. Låt verka minst 10-20 min. och skölj sedan ur med ljummet vatten. Skölj av inpackningen med bara vatten och inte schampo och avsluta med att skölja håret med kallt vatten. Vänta några timmar innan du tvättar håret med schampo, ju längre du väntar desto större nytta gör det.

Blir det över av inpackningen och du inte vill spara det kan man använda det som en återfuktande ansiktsmask. Kan även användas på torra armbågar och knän.

Kram Karin

Från bloggen:

Bagerskan.se

fredag 31 oktober
Géuvadanmonstret var en gigantisk best som härjade på den franska landsbygden från 1764 till 1767. Den dödade både män, kvinnor och barn genom att slita upp halsen på dem. Exakt hur många som dödades är inte helt fastslaget, men en undersökning från 1987 slog fast att det hade skett 210 attacker vilka resulterade i sammanlagt 113 dödsfall. 98 av offren blev delvis uppätna. Andra efterforskningar säger dock att man enbart kan fastslå upp till ett sextiotal dödsfall.

Attackerna var såpass många att härjningarna drog till sig den dåvarande kung Ludvig XVs intresse och denne anställde professionella vargjägare som skulle jaga ned besten. Dessa arbetade hårt med att döda vargar i några månader, men eftersom attackerna fortsatte under tiden så ersattes jägarna med kungens vapenbärare Antoine de Beauterne. Han lyckades efter tre månader döda en mycket stor varg som var 80 cm hög, 1,7 meter lång och som vägde 60 kilo. Man ansåg att den var alldeles för stor för att vara en vanlig varg och fastslog att den var monstret som låg bakom attackerna. Antoine de Beauterne återvände hem i triumf och belönades med pengar, titlar och mark.

Dock skedde ett dussintal attacker även efter att den stora vargen skjutits och terrorn var inte över förrän två år senare, då en lokal jägare vid namn Jean Chastel påstod sig ha dödat den riktiga besten. Han hade dock en otrolig historia om hur bibliska böner skall ha hejdad varelsen så att den sedan gick att skjuta, vilket ju gör att trovärdigheten minskar något. Efter detta blev dock ingen mer attackerad. Jean Chastel lät stoppa upp varelsen och visade den i olika städer för en avgift som en attraktion. Kungen själv ville dock se monstret, men vid det laget så hade den dåliga uppstoppningen resulterat i ett så högt stadium av förruttnelse att kungen beordrade att kadavret skulle grävas ned en gång för alla.

Hur skall då Gévaudanmonstret ha sett ut? Enligt ögonvittnena så skall den ha haft en del kroppsliga likheter med en varg, men varit stor som en ko och haft en lång svans samt röd päls med vita ränder längsmed kroppen. Teorierna om vad monstret kan ha varit rör sig mellan allt från varg till urvarg, varulv, hyena, tränad mördarhund eller ett magiskt monster skapat av en trollkarl.

Vi lär nog aldrig få reda på vad varelsen egentligen var, men det är en intressant historia, särskilt som den är så väldokumenterad trots sin höga ålder.

För den som vill ha mer av legenden, kan jag rekommendera filmen "Vargarnas Pakt" som baseras på historien även om den självklart är extra dramatiserad.

En scen ur Vargarnas Pakt
Antoine de Bauterne skjuter jättevargen
Jean ChastelKällor: The Cryptid Zoo, Wikipedia, Occultopedia

Från bloggen:

Kryptozoologi

torsdag 30 oktober
Eventuellt kan jag ha drabbats av saxomani. för jag har definitivt redan saxar så det räcker och blir över, ändå är det liksom klippt (hej Göteborgsvits) så fort jag får korn på en ny vasseggad snygging. Nu är det nyheten FULLFÖLJA från IKEA som jag ...

Från bloggen:

Little Miss Fix It

torsdag 30 oktober


 

Istället för en enda stor paj kan det vara kul att servera små personliga pajer. Tänk lyxen att få en helt egen paj, allt gott till en själv utan att behöva dela. Med dessa små pajformer kan man njuta utan allt för dåligt samvete. En paj var innebär ingen omtagning utan en perfekt lagom stor portion njutning.

Pajdeg

2 dl mjöl
0,5 dl socker
75 g kallt smör
2 msk sirap
1 äggula

Sätt på ugnen på 150 grader. Blanda ihop allt till en fast deg, låt den vila, gärna i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut degen på mjöligt bord, ca 0,5 cm tjockt.

En muffinsform i teflon behöver inte smörjas, jag mjölade snarare för att degen inte skulle fastna för mycket.

Tryck försiktigt ner en bit deg , ca 12 * 12 cm stor i en muffinsform. Går degen sönder är inte det hela världen, det går att lappa och laga med deg. Se till att alla sprickor och hål täcks med deg, annars finns det risk att skålarna spricker. Skär försiktigt med en kniv bort överflödigt deg så att du får jämna och fina kanter.

Fyll varje pajform med aluminiumfolie och tryck tätt mot degen. För att ytterligare stabilisera pajkanten från att rasa kan du fylla aluminiumfoliet med okokta ärtor som du försiktigt trycker ner i formen. Baka pajskalen i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Njut under tiden av en massa vackra bilder, fortsättning längre ner i inlägget.

 

Ta ut formen och lyft försiktigt ur aluminiumfoliet (med ärtorna) och ställ åt sidan. Pajskalen är nu nästan färdiga men för att få dom mer krispiga så ställ in dom i ugnen igen i ca 2 – 3 minuter tills de fått fin färg. Väl färdiga i ugnen så låt skalen stå kvar i formen, de lossnar först när de svalnat. Ingen panik, de kommer lossnar när allt är kallt. Om nu så inte skulle vara fallet så för försiktigt in en kniv mellan form och pajskal så lossnar dom.

Dom må ha blivit knöliga på insidan av aluminiumfoliet men på utsidan är de raka och fina, det är ju det viktigaste. Dessa små sötnosar tänkte jag fylla med äpplen,  min underbara äppel- & kanel kolasås som jag gjorde härom dagen och lite crunchig smuldeg. Gudomligt gott!

Önskar er alla en härlig Allhelgona helg / Halloween!

Många kramar Karin 
Från bloggen:

Bagerskan.se