Kalmarbloggar

lördag 25 oktober

jag vaknade av skönsång och paket på sängen idag. eller ptja, om jag ska vara ärlig så var jag vaken innan det men låg kvar i sängen. fick så fina grejer av min extra-familj och mysig frukost. pernilla försökte vara flitig med kameran men om det är något jag inte är på morgonen så är det fotogenisk. speciellt inte när det är blixtrar med i bilden. så jag ber helt enkelt om ursäkt i förväg ifall det är så att bilderna skrämmer iväg er…

nu ska jag göra mig iordning för att åka in till stan och träna! ska försöka ta lite bilder från detta förhoppningsvis roliga event! puss!

Från bloggen:

Emmys Värld

lördag 25 oktober
....och vi firade igår med sushifredag! 
Fråga mig inte varför H ser ut som han gör på bilden. Han var nöjd med resultatet i alla fall...

Från bloggen:

Gerty

lördag 25 oktober



Igår var det Internationella FN-dagen vilket innebär att skolan engagerar barnen till att samla in pengar. Bland annat så krattar de stora barnen i trädgårdar medan de yngre står utanför affären och säljer hembakat. Självklart vill jag som förälder bidra och gjorde dessa härligt färgglada kakor som jag sett i olika bloggar. En riktigt rolig och härligt barnslig kaka!

Snurriga kakor

250 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
7,5 dl mjöl

Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker och ägg. Blanda i mjölet till en smulig deg. Dela upp degen i lika många antal färger som du vill ha. Jag la varje degklump i varsin skål. Tillsätt lite pastafärg + en gnutta vatten till respektive deg och blanda ihop tills degen är smidig och har en jämn färg. Det funkar även med hushållsfärg och då behövs inget extra vatten. Färgerna blir dock inte lika klara som med pastafärg.

Låt degarna vila lite i varsin plastpåse. De klarar sig ett bra tag i kylen men då blir degen hård och svår att kavla, arbeta den mjuk först.

Kavla ut en deg i taget på ett mjölat bord – ju tunnare desto fler lager i kakan. Borsta bort det mesta av mjölet. Pensla ovansidan med liten vatten så att nästa lager deg fäster när du rullar ihop allt. När alla degarna är kavlade och ihop lagda är det dags att rulla ihop allt till en rulle. Var inte orolig om den yttre degen spricker lite, det ordnar sig senare. Se dock till att kavla rullen så tätt som möjligt så att lagrena sitter ihop.

Rulla in korven i plastfolie och rulla lite extra så att den blir fast, i och med detta försvinner sprickorna. Låt korven ligga minst 30 min i kylen. så att den blir riktigt kall. Skär sedan tunna skivor, ca 0,5 cm och lägg på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Baka av i ca 8 minuter, kakorna är klara när du kan putta på dom. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna.


 
   

Jag önskar er alla en härlig helg!

Kram Karin

   

Från bloggen:

Bagerskan.se

fredag 24 oktober

just nu sitter jag i min one piece med en kopp te efter en härlig middag på vapiano med olivia, julia & pone. jag åt en himlans god pasta med champinjoner och ostron, helt gaaalet god (!) och drack ett glas vin. vapiano är helt klart ett av mina favoritställen och det är så himla enkelt och gott. rekommenderas starkt! som vanligt har vi dessutom tusen olika saker att prata om och det känns så himla bra att jag inte är ensam om mina tokiga tankar. innan vi gick därifrån öste dom presenter över mig i form av vin, ost, kex, vindruvor, choklad och grejer som man kan mysa med någon kväll. så himla underbara är dom!! ♥

imorgon fyller den här tjejen år och hon ska spendera två timmar inne i stan för ett träningspass. urban training står på schemat, med Pernilla & Zara. himlans härlig (och ovanlig) födelsedagsaktivitet! men nu är det nog dags för mig att sova strax. eventuellt att jag tittar klart på idol först. (inte för att jag har följt det på något sätt….) vi hörs imorgon! puss o kram ♥

Från bloggen:

Emmys Värld

fredag 24 oktober
Oj, vilken vecka. Det har varit skola varje dag, semenarium och inlämningsuppgifter. Har arbetat varje dag efter skolan. Jag på jobbet, på väg ut i höstrusket.

Nu har jag dessutom äntligen börjat träna igen efter all förkylning. I måndags testade jag cross cage för första gången och jag bara säga; oj! Det var det värsta passet jag varit på någonsin. Ska gå igen på måndag hihi ;) man behöver få testa sina gränser tycker jag :)
Idag körde jag ett pass på morgonen innan skolan, sedan föreläsningar till eftermiddagen, följt av mer jobb. Tur att mannen lagar så fantastisk mat till när man asslut ramlar genom dörren på kvällen. Man har det för jäkla bra!
Nu är på bion och väntar på att få se Fury med pappa. Gutt att få sig en historik- och en action-dos på samma gång. Det är så många filmer jag skulle vilja se på bio just nu, men så lite tid att göra det på. 
Åh, vad skönt det är helg hörni. Jag är så slut i rutan. Ser så himla mycket fram emot att få läsa sagan om ringen-trilogin i mjukis medans björnen ligger bredvid mig. Så enkelt, men så bäst. :)/L 

Från bloggen:

Hos Nilsson

fredag 24 oktober

 

I veckan har jag haft fint besök i Drömhuset vid flera tillfällen och passade vid ett av dessa på att laga en raw äppelpaj. Var så sugen på att inviga den inflyttningspresent vi fick i måndags av Ylva, Magnus och lilla Harry. Ett busenkelt men ack så gott recept.  Till pajen serverade jag cashewgrädde och för er som är nyfikna på receptet kommer det här.

Raw äppelpaj

  • 5-7 äpplen
  • 2 msk citronsaft
  • honung
  • kanel
  • 2 msk kokosfett
  • 2 tsk kardemumma
  • en nypa salt
  • 4 dl sötmandel
  • 24 dadlar (är de väldigt stora kan du ta något färre)

Börja med att köra mandeln i en matberedare/mixer tills den är grovhackad. Tillsätt dadlarna och kör ihop detta en stund, avsluta med kokosfett, kardemumma och saltet.

Riv äpplena grovt. Pressa citronen och blanda i honung och kanel, rör om tills honungen löst upp sig. Rör ihop med äppelrivet och fördela i botten på en gratängform eller pajform. Toppa med smuldegen och servera med grädden!

Cashewgrädde

  • 2 mogna päron
  • 4 dl cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar i förväg)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 1/2 dl vatten

Bara att mixa ihop och njuta!

Men eftersom jag inte tycker att det är rätt att tvinga en gäst att äta rawfood om de inte vill, slängde jag också ihop en mjuk pepparkaka och pepparkakskryddorna spred sig i hela köket. Underbart, bara två månader kvar till julafton!

Foto: Sarah Andersson

Från bloggen:

Inspiration & Inredning

fredag 24 oktober
Lägenhetsförsäljning, check! Kan ni fatta? Även i småstädernas småstad så säljs det numera bostadsrätter innan officiell visning. Vi kan med varm hand lämna över det som varit vår borg i sju år till nästa riddare, kontraktet är skrivet och ikväll tror ...

Från bloggen:

Little Miss Fix It

fredag 24 oktober
TBT
Throw back time till när jag anordnade brunch hemma hos mig för tjejerna! Kommer ihåg att vi blev suupermätta men att det var så mysigt och gott! Rensade lite gamla bilder och hittade de här och blev så sugen!

Från bloggen:

Hilda Rehn

fredag 24 oktober

Det här med att gå från 60 till 160 kvm kan snart få en egen kategori här i bloggen. Precis allt behöver uppdateras och utökas. Möbler har vi pratat om, blommor och växter likaså, belysning är ytterligare ett område där det saknades ett och annat. Eller fortfarande saknas på sina håll, men vi börjar närma oss även här.

I vårt finrum (som efter ett gammalt C/O Segemyhr avsnitt nu skämtsamt kallas för ”salongen”) har vi tre fönster vilket är lika många som vi hade i hela lägenheten i Göteborg. True story. Till dessa har vi tittat efter bordslampor men har haft svårt att hitta lampfötter som vi gillat. Det har antingen varit för modernt eller för shabby chict. Eller för dyrt. Eller bara för tråkigt och standard.

Därför blev jag upp över öronen förälskad i dessa mässingsfärgade, kulförsedda, lampfötter när jag bokstavligt talat trillade över dem på Hemtex hemsida i helgen. Det var lördag eftermiddag, butiken stängd, och enligt hemsidan fanns det ”endast ett fåtal kvar”. Det blev en nervös väntan i kombination med att hänga på låset söndag förmiddag för att efter mycket om och men faktiskt inse att det fanns just tre stycken, mässingsfärgade, kvar i lager. Yay!

Nu pryder de, tillsammans med ljust grå lampskärmar, våra tre fönster i salongen och de gör det med den äran. Är fullt medveten om att detta är, om inte en råkopia, så i alla fall starkt influerat av den Svenskt Tenn-trend som råder just nu. Men som sagt med 100 extra kvadrat att fylla ut går det inte, för oss, att enbart köpa originalen. Tyvärr. Och i min bok går inte detta som ”exakt kopia” utan ”inspirerad av”. Vad säger ni, hiss eller diss?

Bild lånad från Hemtex samt foto av: Sarah Andersson

Från bloggen:

Inspiration & Inredning

fredag 24 oktober
Nu några dagar i Kalmar så är det en internationell matmarknad på Stortorget. Var en förra året också. Så idag efter skolan gick jag, Julia och Hannah dit och kikade lite. Förutom att det var riktigt isande kallt så var det mysigt att gå omkring där med ...

Från bloggen:

Hilda Rehn