Kalmarbloggar

måndag 1 september


I avsnitt 44 av Stickpodden snackas det om tröjor, får och spinnrockar. Dessutom avslöjar vi vinnaren i vår semesterstickningstävling!

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Trevlig lyssning!Avsnittsguide avsnitt #44
 • Elin pratar lister. Men vad hände egentligen med hörnan, hur mycket snickare är hon egentligen?
 • Karin producerar bebiskoftor på löpande band eftersom tre kompisar snart ska ha barn. Varianter på den här dropskoftan har ni nog sett förut, men även en baby sophisticate är klar förutom knapparna. 
 • Elin är nästan klar med sin ärtgröna Audrey in Unst och kafferaststickar på Pebble beach shawlette. Dessutom har hon lagt upp till ett nytt projekt, tröjan Stonehaven, som stickas i Plucky knitter garnet Trusty i färgen Old copper. 
 • Elin har varit ute på fotosession och lagt upp hela tre projekt på ravelry! Så logga in vettja och beundra Summer dawn, Perfect little cardi och Hoopla! Och en dag efter vi spelat in podden så visade det sig att Elins Pickles-tröja var klar att visas upp. Den ligger både på Pickles hemsida och Elins blogg. Dessutom pryder bilden detta poddomslag. 
 • Vi snackar tröjor, Karin avskyr att trä kläder över huvudet då både frisyr, öron och näsa åker på stryk, men har trots det stickat två tröjor, en orange dropströja och en blå owls som används hyfsat flitigt. 
 • Elin är rädd att bli för varm, och föredrar därför koftor som kan knäppas upp. det eviga koftsökandet begränsar ju dock valmöjligheterna och när vi började leta efter härliga tröjor dök det snabbt upp en hel hög med nya favoriter. Elin älskar Poua pullover som är en prickig enkel, slätstickad kofta. En annan favorit är Coda som är en tweedtröja med flätor i raglanökningen från Brooklyn tweed. Nästa favorit heter Dragonflies jumper och har två alternativa halsringningar. Lila är en lätt slätstickad tröja med rätstickade muddar, och som är längre bak än fram. Och till sist vill Elin tipsa om den färgglada och randiga tröjan Filijokus
 • Karin har också hittat några favoriter och tipsar gärna om den klassiska looken man får med tröjan Carpino. För den som gillar retro och armbågslappar kanske Nunavut pullover är en hit? Sperry är en härlig sommartröja med rundade fram- och bakstycken och gör sig utmärkt i bomull eller lingarn. Karins sista tips blir tröjan Rubus, som passar utmärkt så här i skördetider då kroppen stickas i björnbärsmönster. 
 • Vi tipsar också om Eddys och Joelles KAL. De ska sticka tröjan Pull presque sessun som bara finns på franska och kommer översätta dela med sig av en ny del av mönstret varje vecka. är man sugen att hänga på så hoppar man in på Eddys Ravelrygrupp för att få alla detaljer och anmäla sig. 
 • Så pratar vi om Får! Hur gör man egentligen för att skaffa får? Och hur sköter man dem? I Jordbruksverkets broschyr om märkning och registrering av får och get kan man läsa på om vad som gäller för produktionsplatsnummer, öronmärken, transporter och stalljournaler. Nästa steg kanske blir att välja ras och då kan man läsa på om de olika raserna på Svenska fåravelsförbundets hemsida, där kan man även hitta kurser och andra spännande evenemang. För att ta reda på hur man ska sköta om sina nya vänner, hur mycket plats de behöver, hur länge de ska vara ute på sommaren och hur ofta man måste klippa dem så rekommenderas att man läser på djurskyddsbestämmelserna som finns i denna broschyr hos Jordbruksverket. Och när det kommer till den lite mer praktiska biten, vilken mat får vill ha, hur man vet om de är för tjocka eller för smala och när baggen ska släppas till tackorna då är den informativa boken Fåråret superbra att följa. Till sist, boken en fårägare knappt klarar sig utan, Får - fårägarens bibel och uppslagsverk.
 • Elin har köpt spinnrock och spinner tills fingrarna trillar av! Och det där ullförbudet blev det inte mycket med för Elin har köpt faux angora fibrer från Hilltop cloud, Regnbågsull från samma shop och härligt blå ull från Play sweet music. Eftersom Elin har spunnit sönder sin gamla spinnrock är hon sugen på en ny skönhet, och vad passar bättre än att besöka den gamla skolan i Dalby, där det finns massor av spinnrockar man kan klämma och känna på. Och vill man bli ruskigt inspirerad av härliga garner och färger så ska man spana in I am cat reading på Instagram. 
 • Semesterstickningstävling! Här kan ni kolla in alla härliga bidrag som strömmat in. Vad sägs om luftmadrass i medelhavet, stickning i en skatepark, eller varför inte i Ligurien, och istället för stickning kanske man vill satsa på tandemvirkning? Men vi måste ju ha en vinnare! Tänk er en pool, en gummiring, en kvinna med ett glas champis och en njutningsfull blick, och självklart en stickning! Där har ni Linda vår vinnare! Grattis! 
 • Och nu drar vi direkt igång med en till tävling, för det är så himla kul! denna gång är det en sjal-tävling som går ut på att du ska tipsa oss om ditt bästa sjaltips inför hösten, länka och kommentera här eller i inlägget till avsnitt 44 i vår Ravelrygrupp. Förutom att vi alla kommer att få sjukt mycket sjalinspiration kommer den som tipsar om det bästa sjalmönstret (det som får oss att kissa ner oss av upphetsning) att vinna något fint! 
 • Veckans sug! Elin är koftsugen igen... denna vecka är det Lobelia som får Elins hjärta att bulta, men i en något längre modell och kanske galet Koiguspräcklig? Karin har får på hjärnan och stickar gärna "take away kaffe mugg isolerare" utformade som får. Mönstret heter sheep cosies och skyddar dina händer från den brännheta muggen! 
 • Det var allt för denna gång! Sticka lugnt!

  Från bloggen:

  Stickklubben - Kalmars trevligaste stickcafé

  måndag 1 september  Den här kronan är gjord på precis samma sätt som jag beskriver nedan. Den är sedan penslad med silvrig pulverfärg. Pärlorna är ätbara sockerpärlor och dekorationen mitt på kronan är gjord med hjälp av silikonform. Jag har även fäst pärlor i mitten av den dekorationen.

  Ja kära vänner, då var det dags för ännu en tutorial. Denna gången på något som i början kan kännas krångligt men som med lite övning blir betydligt lättare!Jag har gjort några stycken av dessa nu och hittar ständigt nya sätt att dekorera dem på. Det svåraste är egentligen att göra själva mallen till dem då piggarna uppåt ska vara med jämna mellanrum och hela stycket måste kunna nu runt utan att det ser konstigt ut.
  Jag vill börja med att säga att jag ALLTID använder Wiltons sugarpaste när jag modellerar. Det är viktigt med en bra sockerpasta om det du skapar ska hålla formen och stelna. Det finns så klart flera olika varianter av sp som är bra och man ska hitta den man själv tycker bäst om!
  Jag började med att ta fram en flaska som jag tyckte hade lagom tjocklek för att agera mall. Den får inte vara för stor runt om då kronan lätt ser klumpig ut då. Börja med att vira ett bakplåtspapper runt flaskan och mät ut hur stor mallen ska vara (jag använde mig av en sojaflaska!!). Tänk på att mallen ska gå lite omlott så att sidorna kan fästas i varandra (se bild längre ner).
  Så här ser min färdiga mall ut. Jag började med att rita upp mallen på bakplåtspapper, mätte upp hur långt det behövde vara mellan piggarna och hur mycket som behövdes för att den skulle räcka runt. Sedan lade jag bakplåtspappret på en styvare bit kartong, ritade av den och klippte ut mallen ur kartongen. Det är betydligt lättare att använda en hårdare mall än ett tunt papper när mallen väl ska läggas på sugarpaste.
  Kavla ut en bit sp så att den är några mm tjock.Lägg din mall på spn och skär ut efter den. När du skär ut så pressar du mallen mot spn för att få så raka och exakta streck som möjligt.
  Då ser det ut så här. Ja, samma som på bilderna ovan ;)
  Lägg spn på en större bit bakplåtspapper och se till att den ligger rakt.
  Pensla den änden, som ska fästa över den andra änden, med vatten.
  Rulla in flaskan du använt som grunden till mallen, i bakplåtspapper. Se till att det sitter fast ordentligt.Lägg flaskan mitt på din utskurna bit sp. Fäst upp ena kanten på kronan runt flaskan och ta sedan den andra biten du penslat vatten på och fäst över (höger sida av kronan ska alltså överlappa vänster sida). Se bild ovan. Tryck till lite så att ändarna fäster i varandra. Det gör inget om det inte blir helt jämnt. Det kan du täcka över med en vacker bård, blommor eller pärlor.
  För att kronan ska behålla sin form så behöver du linda in den i bakplåtspapper. Se till att du lindar ordentligt och att piggarna på kronan ligger rakt. Tejpa runt om så att pappret inte åker upp.Jag brukar alltid ställa kronan upp och låta den stå så över natten. Då torkar den ordentligt och behåller sin form när pappret tas bort.Låter du den ligga ner och torka så kommer den bli platt på den sidan där den legat emot. Använd helst inte snören att knyta runt pappret, då riskerar du att få fula veck där snöret varit knutet.
  När du sedan ska lossa kronan från flaskan så börjar du med att ta bort det yttersta bakplåtspappret. Lyft sedan flaskan försiktigt och för kronan antingen uppåt eller nedåt för att lossa den. Flaskor kan ju vara formade på olika sätt och beroende på om den smalnar av uppåt så kan det vara olika sätt att lossa på kronan.
  Nu har du fått till själva kronan så nu är det bara till att börja dekorera!
  Hur jag fått till färgerna på denna krona kommer i ett annat inlägg! Som ni ser är kanterna mellan färgerna inte skarpa utan går in i varandra. Till detta har jag använt en ganska speciell metod! Men som sagt; mer om det i nästa inlägg!

  Lycka till med din krona!

  Caroline - http//:stheavenstreet.blogspot.com - http//:stheavenstreet.blogspot.com

  Från bloggen:

  St Heaven Street

  måndag 1 september

  Nu är den baskurs som startar 18 september fullbokad. Därför har vi sett över möjligheterna att starta en extra baskurs samma vecka med start 17 september. Den kursen kommer att gå på onsdagar kl 19:15-20:15 och lördagar kl. 11:00-12:00. En förutsättning för att denna kursen ska starta är att vi får in minst 6 anmälningar.

  Du kan läsa allt om baskursen på denna sidan: http://www.crossfitkalmar.se/baskurs/

  Via denna länk hittar du anmälningsformulär till den extrainsatta baskursen.

  Från bloggen:

  CrossFit Kalmar - Utmana dig själv, träna med oss!

  måndag 1 september
  Hellu!
  Här premiärbloggas det från ipaden. Dessvärre så är blogg.se-appen så dålig att det inte går att skriva när paden ligger på bredden, eller jo går gör det ju men då ser man sin text nerifrån och upp. Padden ligger nämligen ner när jag har den till mitt formidabla skydd/tangentbord. Alltså författar jag detta i google document istället. Idag fick jag verkligen chans att inviga alltihop, vi hade vår introduktion plus första föreläsning i historia. Låt mig bara säga att jag tror det kommer bli en riktigt intressant höst med mycket inpressande av massa knepiga fakta in i huvudet, men samtidigt en massa gutt plugghäng och skoj. Good to be back helt enkelt. Förutom en massa nya fejs kändes inte så mycket annorlunda. ;)
  Imorgon väntar långkörare. Om vi nu hann en herrans massa tusen år idag, så hinner vi nog hela romarriktet och Antiken imorgon. 
  Annars då? Jorrå, igår cyklade jag och björnen hela tio mil. Vi hann köra ca 5 km innan regnet började falla och det la inte av förän vi kommit hela 6 mil. Då hade vi hunnit pausa på donken i Nybro och suttit där och försökt värma oss med en varm choklad (föga hjälpande mot iskalla labbar). Riktigt gutt var det iaf att komma i mål. T säger att kan jag cykla tio mil så är halvvättern nemas problemas, så jag tror minsann det blir satsningen till nästa år. Det handlar bara om att härda sig. Och låt mig bara säga att den hungern jag kände igår efter turen var den bästa på länge. Efter 2500 kcal brännt kändes det bokstavligen som att jag kunde svälja en oxe. Hehe..

  Nää, nu ska jag läsa lite Harry Potter. Sleep well my friends :)/L

  Från bloggen:

  Hos Nilsson

  måndag 1 september
  Idag kom La Familia hem från Kreta. Med sig hade dom fina presenter. Bland annat ett par fårskinnsskor till Carpe. Världens minsta och sötaste.  Från bloggen:

  Gerty

  måndag 1 september
  September månad är här,födelsedagar,tjocka tröjor,tända ljus och det kan inte bli bättre!Postat i:2014

  Från bloggen:

  NanFanLee.

  måndag 1 september

  Jag säger ofta att ”förvaring kan man inte få för mycket av” och det stämmer. På senaste tiden har jag funderat på mina garderober och att jag har för lite plats för mina kläder eller har jag för mycket kläder, så kan det ju också vara. Häromdagen rensade jag en garderob där det låg en massa gamla papper, tidningar och till och med tomma kartonger (varför sparar jag sånt?), där fick jag lite mera plats. Eftersom jag gått ner ganska mycket i vikt under det senaste halvåret har många av mina byxor blivit för stora. Att ha för stora t-shirts och tröjor gillar jag, men byxor funkar liksom inte för de blir knöliga när man drar åt bältet och risken att de glider ner är för stor helt enkelt. Jag har rensat bort både byxor som är för stora och byxor som är trasiga och det har givit lite mera utrymme i den garderob jag förvarar mina byxor.

  Det stora problemet är nu mina t-shirts, tröjor och skjortor. Skjortorna händer visserligen i en garderob och en del i en annan tillsammans med lite finare t-shirts, men övriga t-shirts och tröjor ligger i staplar i två garderober. Det är verkligen fullproppat på hyllorna och jag vet inte ens vad som ligger längst in och underst för det är så packat. Jag borde rensa blad dem också för det finns garanterat både t-shirts och tröjor som är utslitna till oanvändbarhet och tröjor som är för små eller rentav så gamla att de inte är trendiga längre (fast de kanske blir trendiga igen om ett par år, så tänker jag och det är ett problem i sig).

  Jag har även funderat på att det vore smidigt att ha ALLA tröjor, t-shirts och skjortor hängandes på galgar. De blir både lättare att ta fram och lättare att se vad som hänger där. Det här blir dock svårt eftersom hälften av garderobernas hyllor upptas av andra grejer som inte är kläder, till exempel en luftmadrass, cd-skivor, brädspel och kamerastativ. Jag skulle egentligen behöva ett par garderober till, men det är knixigt att hitta några som passar och var de ska få plats. Det får nog vänta tills jag har råd att köpa en lägenhet med mer förvaringsmöjligheter, då vore det sweet med en walk-in closet. Tills dess får jag nog bita i det sura äpplet och rensa bland mina kläder.

  Från bloggen:

  Hatad & Älskad Av Alla

  måndag 1 september

  idag har jag varit ganska produktiv måste jag erkänna. började dagen med en PW på 7km och att ligga i solen på en av klipporna uppe vid sjön i en halvtimma. sen försökte jag hitta motivationen som inte riktigt existerar för att lära mig iMovie och redigera hemsida. iMovie lärde jag mig (tror jag) och hemsidan är på G. det är både jag och en annan tjej som jobbar på den så det ska nog bli alla tiders när det väl är klart. sen har jag även suttit i telefonen i en timma och pratat med mäklaren. jag tror att jag har fattat beslutet att sälja min lägenhet i Kalmar. magkänslan säger att det är rätt beslut men ingenting är bestämt förrens jag har skrivit under alla papper.

  så. det var min dag. typ. sen har jag tvättat lite också. och funderat på vilka jag ska bjuda på min & stinas 25:årsfest som vi ska ha. 

  Från bloggen:

  Emmys Värld

  måndag 1 september
  Minns ni att jag var på dop i somras (och träffade min gamla konfirmationspräst)? Nåväl precis när vi skulle gå hem från kalaset fick jag en pratstund med Annika, en släkting till den lilla huvudpersonen, och med kanske kommunens tröttaste onge på armen ...

  Från bloggen:

  Little Miss Fix It

  måndag 1 september
  Måndag avklarad! Just nu vill jag bara ta studenten och kunna göra det jag vill. För att sitta vid en skolbänk, lyssna och prestera är inte det jag mest av allt vill göra. Vill jobba, se världen, resa, upptäcka, vara spontan och kunna göra lite vad jag ...

  Från bloggen:

  Hilda Rehn