Kalmar konstmuseum

Kalmar Konstmuseum

Kalmar konstmuseum ligger i Kalmar stadspark och har en konstsamling med fokus på samtida konst, den svenska romantiken och modernismen samt den regionala konsten i Kalmar län. De tre kategorierna är delvis överlappande, exempelvis genom att samlingen från den svenska romantiken och modernismen, som belyser konstens utveckling under 1800- och 1900-talet har en tyngdpunkt på konstnärer som var verksamma i och runt Kalmar och Småland. Bland konstnärerna som representeras här finns Vera Nilsson och Carl Wahlbom.

Samtidskonst

I den samtida samlingen, som består av verk från konstnärer som fortfarande är verksamma finns verk av svenskar som Alba Stefan Enström och internationella konstnärer som Marina Naprushkina. Även i denna del av samlingen finns det lokala representanter, i form av bland andra Magnus Petersson och Hans Jörgen Hansen.

Byggnaden

2005 hölls en tävling om hur Kalmar konstmuseums nya byggnad skulle se ut, och efter bedömning av de 294 förslagen vann den nuvarande byggnaden, Plattform, ritad av Martin Videgård Hansson och Bolle Tham. Byggnaden invigdes 2008.

Guidade turer

På helgerna anordnas guidade visningar av utställningarna klockan 12 och klockan 14, utan extra kostnad utöver entrébiljetten. På andra tider finns det skriftligt material hos entrévärdarna, som också gärna berättar och svarar på frågor.

Kan kan, skapande verksamhet för barn

Kan kan är en öppen skapande verksamhet på Kalmar museum, som under terminerna är tillgänglig på söndagar från klockan 13. Verksamheten leds av museets pedagog, och barn mellan fyra och tolv år är välkomna. Barnen arbetar tillsammans med pedagogen med utgångspunkt i sina tankar om ett utvalt konstverk, och skapar utifrån sin egen tolkning. Vuxna är välkomna i ateljén i mån av plats, men rekommenderas att istället besöka museet under tiden barnen skapar sin egen konst.

För alla som besöker Kalmars Konstmuseum går det att köpa reklamprodukter med museets loggotyp. Dessa termosmuggar med tryck från ts reklam har hög kvalitet och ger dig som besökare att bra minne av byggnaden.