Kalmar slott

Kalmar Slott

Kalmar slott grundlades under 1100-talet, men fick sitt nuvarande ståtliga renässans-utseende under Johan den IIIs överinseende på 1500-talet. Slottet har varit strategiskt viktigt för Sveriges försvar under lång tid, och det har kallats Rikets Nyckel på grund av detta. År 1397 undertecknades Kalmarunionen mellan kungarikena Sverige, Norge och Danmark på Kalmar slott. Unionen bestod fram till 1500-talet, då Sverige lämnade den.

På Kalmar slott kan finns det massor att upptäcka, du kan både njuta av den vackra arkitekturen och bli skrämd av att gå en guidad tur i fängelsehålorna. 

Barnens slott

Smit iväg på en skattjakt, pyssla i pysselverkstan, eller ta dig an de tio utmaningarna i Slottskampen! På sommaren fylls slottet med riddare, prinsessor och gycklare, och barnen kan bland annat utmana Svarte Riddaren och själva bli dubbade till riddare i slottssalen, under högtidliga former.

Sagoäventyr

På Kalmar slott finns det på modig slottsmus som heter Petit, och till sällskap har han spökkatten Rödben. Petit vill väldigt gärna bli en riddare, och audio-berättelsen barnen kan följa med på handlar om de äventyr han har varit ute på i slottet i sällskap av spökkatten för att uppfylla sitt mål. Vid varje station finns det kluriga uppgifter som barnen får lösa. Sagoäventyret är öppet hela året utom de veckor på sommaren när barnens Slott tar över.   

Utställningar

På Kalmar slott finns både permanenta och temporära utställningar. I utställningen om kvinnofängelset får du veta ruskiga detaljer om hur livet i kvinnofängelset var för de dömda kvinnorna på 1400- till 1800-talet. I Agdakammaren visas inredning ur ett hushåll i de högre stånden, och det sägs att hertig Eriks favoritfrilla bodde i kammaren under sin tid på Kalmar slott.

Övrig information om Kalmar Slott

Att hålla ett slott i gott skick är både utmanande och kostsamt. Städfirmor och fönsterputsare måste vara extra varsamma då slottet behöver bevara sin forna glans. Kalmar Slott har därför tagit in specialister som städar åt dem. www.städbolaget.se har med sin expertis hjälpt slottet att hålla dess lokaler rena i flera år.