Ölandsbron

Ölandsbron och Färjestaden

Inget besök i Kalmar är komplett utan att Ölandsbron med sina 155 spann har vederbörligen beundrats!

När bron invigdes 1972 var den Europas längsta bro med sina 6072 meter. Sedan dess har längre broar byggts, och numera är Ölandsbron den längsta svenska bron, om man räknar brodelar som står på svenskt territorium. Brons bredd är 13 meter, dess höjd varierar mellan 6,65 meter och 47,69 meter, och den fria segelhöjden under bron är 36 meter. Det är förbjudet att gå eller cykla på bron, men under sommarhalvåret går det en cykelfärja till och från Öland.

När du åker över Ölandsbron från Kalmar landar du på Öland i Färjestaden, som är Ölands största tätort.

Ölands choklad

I Färjestaden ligger bland annat Ölands choklad, vars hamncafé flera år i rad har rekommenderats av The White Guide som ett av Ölands bästa cafér. Caféets smörgåsar toppas med italienska charkuterier och ostar från Toscana, och övriga ingredienser är lokalproducerade. Ölands choklad tillverkar förutom sina berömda praliner även italiensk glass baserad på mjölk, gelato, från grunden. 

Ölands djur- och nöjespark

I Färjestaden hittar du Ölands djur- och nöjespark, där djurparken stoltserar med mängder av djur från alla världens hörn. Här kan du se tigrar, apor, zebror, lejon och ormar. I djurparken finns även ett barnens zoo där man går fritt bland djuren och får klappa dem som låter sig klappas.

I vattenlandet finns det bassänger för alla åldrar och smaker. För de mindre finns det en plaskbassäng, och för de allra modigaste och mest äventyrslystna finns det en bassäng med hela sex vattenrutschkanor. Nedfarterna har olika karaktär för att passa de allra flesta, allt mellan störtlopps-kana, slalom-kana och en barnvänlig för de allra minsta äventyrarna.

En del av djurparken är ett nöjesland med flera attraktioner som karuseller, luftgevärsskytte, chokladhjul och bollkastning. I den här delen finns det också en lekplats med klätterställning, gungor och rutschkanor. Alla attraktionerna ingår i entrépriset till djurparken, så när du har åkt en gång så ställer du dig bara i kön igen för att få åka igen.