Skälby

Skälby 4H-gård

Skälby 4H-gård, som är en ideell förening vars syfte är att ge barn och ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning, ger dig möjlighet att besöka en bondgård, titta på djuren  och ta del av de sysslor som utförs för att hålla den igång. På gården finns det möjlighet att delta i guidade turer med information om gårdens djur. Under helgerna anordnas det ponnyridning. Om du hellre vill åka en tur med häst och vagn går detta att boka.

Traditioner

Under året anordnas det marknader och de svenska traditionerna högtidlighålls i enlighet med årstiden, till exempel Valborgs- och midsommarfirande samt jul- och vårmarknader.

Butik och café

På gården finns även en shop där du kan köpa tillbehör till ditt husdjur samt torv och strö. På våren kan du köpa befruktade ägg från gårdens avelshöns.

På gården finns ett café där du kan köpa kaffe, smörgåsar, pannkakor och hembakade kakor och bullar.

4H

4H (Huvud, Hjärta, Hand, Hälsa) är ett unikt svenskt koncept, med tanken att gården ska erbjuda alla på gården att ta en aktiv del i de göromål som förekommer. Djuren som hålls är av svenska lantraser, och grödorna som odlas är typiskt svenska arter. Gårdarna ska efterlikna en svensk bondgård med självhushållning, och 4H mottot är “Att lära genom att göra”. Det finns ungefär 40 4H-gårdar i Sverige idag.