Stadsparken

Stadsparken i Kalmar

Stadsparken i Kalmar är vackert belägen vid Kalmar slott och har en fantastisk utsikt över Kalmarsund. Här är ett perfekt ställe för en picknick eller bara för att strosa runt i en vacker och inspirerande miljö. Under sommarmånaderna prunkar parken av mängder med vackra växter och blommor och under hela året kan man välja utsikt, antingen över Kalmar slott eller ut över Slottsfjärden.

Parkmiljön

Stadsparken kallas “Kalmars gröna finrum”, och blev 1985 utnämnd till Sveriges vackraste stadspark. Parken är anlagd i en romantisk, engelsk stil, med den fria naturen som förebild. I parken finns ljusa och skuggiga delar, och öppna och slutna rum skapade med ett rikt utbud av träd och buskar, och typiskt för den engelska parkstilen. För att ytterligare knyta an till den romantiska parkstilen har flera exotiska växter som Bambu, Magnolia, Tulpanträd och Valnöt planterats.

Statyer i parken

Stadsparkens damm pryds av skulpturen Springflickan, skapad av konstnären Arvid Källström. Samma konstnär har också skapat bysten av Johan Jeansson, som var grosshandlaren vars donation i slutet av 1800-talet lade grunden till stadsparken.

Mat, underhållning & Shopp

Scenen i stadsparken används under sommarkvällarna till diverse olika musikframträdande, som sprider ljuva toner genom hela parken. I stadsparken finns också en en restaurang med strålande utsikt över slottsfjärden och en lekplats. Även Kalmar konstmuseum ligger i Stadsparken. I souvenir shoppen kan du köpa allt från souvenirer till gåvokort i julklapp av manneström